Peru & Ecuador 2008/2009

Lima op de fiets

Vanmorgen heerlijk warm gedoucht. Als ik witter terugkom dan ik ging, komt het door het chloorpromillage hier in het leiding water. De francaise die ik bij het ontbijt (Nescafé) ontmoette, is reisleidster. He da´s interessant, even vragen welke tips ze heeft. Maar toen ze vertelde dat van haar groep de meeste bagage niet was aangekomen én dit haar eerste keer in Latijns-Amerika was, ben ik snel afgehaakt. Tijd om Lima te verkenen.Te mooi weer om in een taxi te zitten en te grote afstanden om te lopen. Dus wat doet d´n ´ollander: fiets huren!

Lima is heel levendig, heel veel bussen en taxi´s die wedstrijdje toeteren doen, ik fiets uiteraard zo rechts mogelijk en wordt dan keer op keer gesneden door een bus of taxi die passagiers uitlaat. Door de stadsparken en langs de kust bovenop de klippen lopen mooie brede paden. Helaas een fietsverbodsbord erbij en als ze ziet hoeveel politie hier is en hoe zwaar bewapend, dan laat ik het wel uit mijn hoofd. Maar die Peruanen zelf trekken zich er niets van aan, die fietsen er op los op die paden.... Totdat ik mijn zonnebril afzette.. toe zag ik pas dat die rode rand van dat verbodsbord niet rood was maar groen... ahum.. kleurenblind he..
Het schijnt hier zelden te regenen, eigenlijk is heel die kuststrook een woestijngebied. Maar omdat hier wat Andesrivieren in zee uitmonden, is er genoeg water voor irrigatie etc. Om te voorkomen dat de huizen allemaal woestijnstofkleurig worden, schildert men ze vaak en bont, blauw, oker, rood etc. Ziet er vrolijk uit.
Ook kleurig zijn de indiaanse vrouwen met babies, maar niet vrolijk, meestal aan het bedelen.

Het is een enorme stad maar de mensen maken makkelijk een praatje (en dan bedoel ik niet alleen de dames die een ¨special Inca massage¨ in de aanbieding hebben). O, je komt uit Olanda, fiets je heel Zuid-Amerika door of alleen Peru? Dat is toch een mooie reputatie die we als land hebben. Of komt het omdat mijn ¨dagrugzak¨ van 40 liter de mensen op het verkeerde been zet?

Mooie koloniale gebouwen in het oude centrum. Het parlementsgebouw aan het Plaza Mayor is geblokkeerd met landbouwmachines en overal ME... H´m... een staatsgreep door de boerenpartij? Maar bij nadere beschouwing blijken die machines allemaal gloednieuw en van 1 merk. En een protesterende meute ontbreekt ook, vast een projectstart of zo. Nadat er een kleine limousinekaravaan voorbij is, trekt de politie zich terug.

Aan het strand liggen tientallen surfers in het water op een golf te wachten. Vanaf de klippen wordt geparapente. Ook duosprongen. Volgens een creatieve verkoper moet ik wat langer in zonig Lima blijven en les nemen, dan word ik wat bruiner en dan heb ik straks in Cuzco minder last van de muggen..... Mooi verhaal.

Heerlijke ceviche gegeten, de lokale specialiteit: rauwe vis en ander seafood gemarineerd in limoensap, spaanse pepers en koriander. Gewoon Thais dus volgens mij.

Op de ingegraven lampen die de kathedralen verlichten, liggen zwerfkatten te soezen. Ik ga ook mijn stapelbedje maar eens opzoeken. Het was een fijne dag, zou mijn vader zeggen.